Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
31.5.2007, Pavel Boček, aktualita
Společnost Power Quotient International (PQI) naznačila informace o několika svých nových, vysokokapacitních SSD (Solid State disc) zařízeních a jedné CF paměťové kartě. Tyto zařízení hodlá předvést na veletrhu Computex, který se koná příští...
vodic (57) | 31.5.200710:12
Prenosova rychlost neni tak vysoka ???? Coze ? Ukazte mi disk, ktery zvladne 60MB­/s random read. Mozna to zvladne sekvencne, ale i tech moc neni. Navic pro zrychleni PC neni dulezita prenosova rychlost, ale pristupova doba. I ten nejpomalejsi z tehlech tri SSD vyprasi WD Raptoru kozich. Pokud mi neverite, tak si otestujte, kolik MB­/s prenasi vas disk ve chvili, kdy je plne vytizen. V nejhorsich pripadech jeho vykon klesne i na jednotky MB­/s, protoze kdyz ma precist tisice souboru o velikosti radove kB, tak se z nej stava snek.
Odpovědět0  0
P@pi_bez_loginu | 31.5.200711:04
Např. todle http:­/­/www.anandtech.com­/storage­/showdoc.aspx?i=2982&p=4 není zrovna nádhera :­/. I když je to možná zaviněno výrobcem.
Odpovědět0  0
vodic (57) | 31.5.200711:57
Proc to neni nadhera? To, ze to ma malo v HDtachu, PCMarku apod. nic neznamena. Tyto testovaci programy prideluji body takrka jen podle prenosove rychlosti. Jenze nejvetsi prostoje vznikaji prave pri nastavovani hlav. I v testu je videt, ze usinani, probouzeni a vypinani je rychlejsi, nez s WD Raptor a to ma ten SSD jen 20MB­/s. Akorat ten o chlup pomalejsi boot je nejaky divny. Videl jsem jine testy, uz nevim kde, a tam byl rychlejsi i boot.

Je jasne, ze to neni na strihani videa ­(tam se ten Raptor opravdu hodi­), ale jako systemovy disk to znatelne zlepsi odezvu systemu.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 31.5.200713:07
Jenže klasické disky jsou z původního principu před dávnými časy LEVNÁ VYSOKOKAPACITNÍ úložiště dat, takže je jasné že to nejsou extra rychlíci...a jako systémový disk bych si mít peníze na rozhazování osobně koupil raději RAMdisk ­(karta se sloty s baterií, která je schopna udržet data­), protože ta je ještě rychlejší a dneska snad i levnější než SSD
navíc podle mých znalostí ­(možná se mýlím...­) jsou SSD vlastně kaskády flash pamětí, tedy paralelně spojené čipy...si IHMO můžu koupit třeba pět malých disků do RAIDu, kapacitu budu mít stejnou a rychlost několikrát větší...
Odpovědět0  0
gro_ | 1.6.20070:58
Levná, hlučící s dlouhou přístupovkou, žeroucí spousty proudy = hřející = další hlučící ventilátory na jejich chlazení a náchylná na zacházení, bez možnosti je jinak než velice opatrně přemísťovat za provozu, rády se samovolně seroucí ­(v nejnevhodnější dobu samozřejmě­) ... zapoměl jsem na něco ?
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 1.6.200712:23
předpokládám že již doma máte deset SSD když jsou tak úžasné...
jo a pro klid duše­-Raptor 150GB má spotřebu pod deset wattů, tedy ani ne 50W na pět disků, zahřívání je způsobeno hodně třením, přičemž taková GF8800 GTX si vezme 225W...a flash paměti mají zase omezený počet zápisů,takže lidé, kteří používají raptory ­(střih videa a úprava fotek,například­), by na tom byli ještě hůř, protože tyhle disky se slušným zdrojem atd. moc neodcházejí, ale při takovém pracovním tempu by za chvíli byly buňky flash paměti odrovnané
Odpovědět0  0
gro_ | 1.6.200712:33
Mají omezený počet zápisů to je pravda, zrovna tedy jednu mám ­- millitary grade garantovaných 1.000.000 přepisů, MTFB 500000 hodin, provozní teplota ­-20 ­- 80 stC, myslím že morálně zastarají mnohem dřív než se stačí pokazit, normálních HDD mám taky plnou skříň.

SSD nemám všade jenom kvůli ceně, BTW do raidu můžete dát i SSD a to je potom hukot, i to video by s tím šlo... každopádně třeba do studia to díky 0dB nemá konkurenci.

PS: Grafárnu s větší spotřebou už jste nenašel ?
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 1.6.200712:44
normální flashky pokud jsou jako bootovací vydrží tak půl roku, SSD díky algoritmům tipuju při použití na swap kolik, možná tak dva tři roky, přičemž kapacitou zastarají za půl roku...klidně je můžete dát do RAIDu, ale neznám člověka, který si to může dovolit ­(vlastně ano, znám, a ten si raději koupí ty Raptory­)
do studia výborná věc, ale ruku na srdce ­- šly by do takové investice ­(s tím jak jsou často oklešťovány prostředky na HW a SW­) ?
Odpovědět0  0
gro_ | 1.6.200714:13
Proč ? když nejsem úplná socka koupím 4GB+ RAM a vypnu swapování windows, třeba i logování a není problém, při nabírání se stejně ukládá na disk.
Kapacitou zastarají i ty raptory s tím bych si hlavu nelámal, nadto v pracovním kompu nemají haldy dat co dělat není to žádný archiv, na pracovní data kapacity bohatě stačí a za dva roky budou zase jinde, pokud se jedná o produkční stroj tak v nějakým novým nákupu nevidím nejmenší problém. Horší by asi bylo použítí v serveru kde je hodně zápisů tam bych to asi nedával ale tam hluk HDD nevadí bo server může být někde ve sklepě.
Pro někoho můžou být SSD k nezaplacení z opačnýho důvodu, pokud používají kompl v extrémně hlučným prostředí ­(vibrace­), tam klasický HDD odcházejí velice rády a bez rozloučení, různé piškotéky, techopárty, hluchý hudebník, měřičáci vibrací...
Odpovědět0  0
303ik | 9.6.200713:20
jn presne ,myslim si to same ,zadny rachot okolo 20dB ,minimalni zahrivani ,rychlost dosazena podle meho tim ze cipy jsou zapojeny podobne jako raid ,tzn ze i kdyz sou pomalejsi ,tak se na jeden zapisuje 1­/4 dat napr ,a tak se rychlost zčtyřnásobí. A vemte si V raidu musí být ty disky perfektní takových 120MB­/s ,nadhera, a za nedlouho budou i levnejsi ,protoze se vyrabi masove :D A nehybe se v nich nic takze se neposerou pri kopnuti do bedny :D Nebo pri padu ze stolu :D ,kdyz mate treba komp na stole ,misto v bedne jako ja :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.